söndag 7 oktober 2018

Framtidens bil? Ett inlägg i miljödebatten

Bildresultat för hybridbil

Det hela började för 6-7 år sedan då vi på Fridas gata inhandlade en dieselbil. Den var klassad som miljöbil och dessutom skattebefriad. Det var då det.
Det har ju inte undgått någon att en diesel idag anses som direkt miljöfarlig och kommer att förbjudas   lite här och var att köras. Då uppstår frågan: vad skall man då välja?

Elbilen rosas och anses vara det bästa alternativet, men är det verkligen så?
I gårdagens Svenska Dagbladet hade man en stor artikel skriven av två experter på energiförsörjning.
Skribenterna hävdar att så är inte fallet!. För det första är det inte riktigt utrett hur mycket tillverkningen av batterierna förorenar. För det andra är det så att när bilen laddas sker det med smutsig el från kolkraftverk. Det är tydligen så distributionen av el fungerar fungerar. Det är en komplicerad process, men så lär det vara.Det kommer säkert fler artiklar i ämnet så t.v. tror jag att man skall avvakta med att välja alternativet elbil.

Bensindrivna bilar är inte riktigt bra det heller, som alla vet. Diesel är fortfarande bättre än bensin. Framför allt de nyare modellerna med riktigt rening.

Hur är det med hybridbilarna då. Jag tror att det är det bästa alternativet. Batterierna laddas ju under färd med egen bensindriven  liten motor.

Hur som helst, kan vi se fram emot en intressant framtid i detta ämnet.

Till slut: Kom ihåg att fartygstrafiken runt våra långa kuster skitar ner mer än alla fordon på vägarna.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar