torsdag 1 april 2010

Valfläsk och annat

Fikapaus i Bruces skog - SPF cykeltur
Start vid Idrottens hus

Första cykelturen gick av stapeln idag. 11 friska pensionärer samlades och drog iväg till Bruces Skog. Dagen bjöd på ung. 2 timmars sol och det var då detta hände. Resten av dagen var blåsig och regnig. Man skall ha tur ibland.

Nu till politiken och den rödgröna röran

Det var enklare att rösta förr. Direktörer och liknande röstade på högerpartiet. Tjänstemän och lärare röstade på folkpartiet. Bönderna hade sitt bondeparti. Arbetarna röstade på socialdemokraterna och dom som hade sina idoler österut röstade på kommunisterna. De allra argaste hade sitt KFLMR.

Linjerna var klara. Man visste var alla stod och vilken grupp i samhället dom var sprungna ur.


Numera är det betydligt knepigare. Alla är ute och röstfiskar. Varje parti kollar upp en grupp och tar reda på vad den gruppen vill ha. Sedan går man ut och valfläskar fram det och hoppas på att den gruppen skall rösta på just det partiet. Hur alla löften sedan skall betalas, får bli en senare fråga.

Det finns liksom ingen klar linje mellan partierna längre. Varje parti flörtar med grupper som dom rent ideologiskt inte står speciellt nära. Här tänker jag närmast på Mona Sahlin och hennes rödgröna "partners". Man kan ju undra hur det skall gå med det samarbetet. Jag uppfattar ibland Eriksson/Wetterstrand stående närmare Rheinfeldt och grabbarna än Mona. Kanske vore ett samarbete med Moderaterna och Miljöpartiet en lösning på regeringsbekymret? Det känns dessutom som att det råder viss rivalitet mellan Mona S och Maria W.

Vad för slags identitet har vänsterpartiet? Förr hade dom både Sovjetunionen och Kina, men det var då. Dåtidens Kina har ju visat sig vara ännu värre än vad det är idag. Mao var ju inte speciellt snäll mot sitt folk. Dom flesta svalt ihjäl och infrastrukturen var medeltida. Numera svälter inte lika många och infrastrukturen är relativt välutvecklad och landet seglar snart ut som världens största ekonomi. Det är ett land med kommunistiskt styre och ideologi med allt vad det innebär av inskränkt frihet, men ett land med kapitalistiskt tänkande. Det är minsann ingen dålig kombination som dock inte känns helt rätt - milt sagt.

Nutidens Ryssland är så långt ifrån kommunismen man kan komma. Dom ända vännerna dom kan tänkas ha är i så fall Nordkorea och hur det landet styrs, vet vi ju alla.

Som avlutning på detta inlägg manar jag: Rösta på Moderata miljöpartiet!

Allt för idag. Slut för idag!

Glad Påsk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar