fredag 20 december 2019

Julmarknad i Hamburg

 Färdkost
Kvällsstämning

 Färdkosten med många läckerheter intogs på färjan


 Om kung Bore skulle slå till

 Marknaden på Rathausplatz
 Toalett för barnen

 Tänd ett ljus i St Pauli kyrka

 Das Rathaus

 Hantverk på hög nivå


 Bacardi har en egen butik


 På "vita" marknaden (alla tälten var vita)


 Julupplyst i centrum

 Sista måltiden i storstaden
 Korsordslösning på bussen
 En rejäl hotellfrukost.
En nöjd skånsk marknadsbesökare


Kl. 02.00 gick reveljen på Fridas gata. Bussen skulle avgå kl. 04.05 från Helsingborg. Vännerna från landet stötte till och det togs en taxi ner till staden. Vännerna bjöd på resa inkl. logi i Hamburg. Man firade Damens 60 årsdag och ville bjuda oss på Fridas gata på något trevligt.

Resan gick enl. tidtabell. Det enda störiga var en speedad man som sprang rundor i bussen hela tiden. Han hann bl a med att spy ner ett säte. Strax före lunch anlände vi Hamburg. Värdfolket, vännerna från landet, hade bokat rum på Hampton by Hilton. Efter lite macklande hit och dit med stadskarta och mobilkartor, hittade vi till slut hotellet. Turligt nog var våra rum klara och vi kunde checka in med en gång.

Nu var det dags! Buss nr 112 tog oss till  Haubtbahnhof som blev vår utgångspunkt för alla de olika marknaderna som var i full gång i hela centrum. Den största var på Rathausplatz.

Utbudet var massor med mat och fint hantverk. Inte det krimskramset som vi är vana vid här hemma på våra marknader. Man hade byggt riktiga trähus till sina affärer. Priserna kunde ibland vara riktigt höga, speciellt med tanke på vår dåliga krona. Numera betalar man c:a 11kr för en euro.

På kvällen blev det wienerschnitzel för hela slanten. Den smakade gott och var anrättad som en äkta wienerschnitzel skall. 

Dag 2 började med en rundtur "hopp on hopp off" och man fick se hela Hamburg inkl. lyxkvarteren i Alster där priserna ligger på runt 100000  per kvm (jag kommer inte ihåg om det var euro eller sek)

Resten av dagen tillbringades på de olika marknaderna.

Hemresan började kl. 18.30 och gick till en början helt enl. tidtabell. Det började i Rödby med att först kom polisen ombord och kollade passen. Sedan kom tullen och var speciellt intresserade av 2-3 passagerare. Efter en massa spring fram och tillbaka, kom bussen iväg en liten timme senare och med en eller två passagerare mindre. Exakt orsak vet jag inte. Kanske narkotika.

Timmen försenade, kom vi sedan till Lernacken på den svenska sidan
Polisen kom ombord och kollade pass. Sedan kom tullen och snokade igenom bussen. Efter en stund kom tullen tillbaka och meddelade att samtliga passagerare skulle gå av bussen med allt sitt bagage.
Bussen kördes in i en hall och vi beordrades att ställa upp längs med väggen med bagaget framför oss. In kommer tullen med en glad liten spaniel som var knarkhund. Hunden nosade glatt viftande på svansen på samtliga väskor. Markerade kraftigt på en som togs åt sidan tillsammans med sin ägare. Dem såg vi inte mer på resan. 

Därefter visades samtliga in i ett annat rum där väskorna skulle öppnas och undersökas ordentligt.
Vi lite lätt grånade fick dock passera utan kontroll. Vi såg väl ganska oskyldiga ut. Ytterligare en eller två passagerare försvann från passagerarlistan när bussen äntligen fick köra igen. Då hade det gått minst 2 timmar till.

Kl 04.45 anlände vi äntligen Helsingborg nästan tre timmar försenade.

Visst är det jobbigt med alla kontroller man utsätts för, men det är ändå bra att de finns.

Paret på Fridas gata sov till 10.30 någorlunda utvilade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar