fredag 15 januari 2016

Vit vinter i Skåne

 Transportavdelningen på 55+ in action
Utsikt från Ättekulla en vintervit fredag

Igår genomfördes en av de mest ovanliga transporter  i 55+ historia, tror jag.
En fåtölj med sittpall skulle "bara " flyttas från en lägenhet till en annan tvärs över gatan.

Såhär var det: Fåtöljen befann sig på 10:e våningen. Inga problem, det fanns ju hiss. Då visade det sig att hissen var inte bred nog för detta shabrak till fåtölj. Alternativet kollegan och jag hade var att använda trapporna och så blev det. efter ett antal vilopauser var vi till nere på gatunivå.

Tvärs över gatan ligger Stadsteatern och dit skulle fåtöljen inte transporteras. Den skulle till ett kvarter norr om. Transporten väckte viss uppmärksamhet och en del muntra tillrop hördes från publiken. Väl framme fanns det en hiss som var bred nog till att lyfta upp ekipaget till 3:e våningen.

Som ett litet kuriosum vill jag bara kort meddela att undertecknad tillsammans med en kompis för snart 50 år sedan körde in i denna port med en 500cc BSA för att imponera på en Dam som bodde på första våningen, dörren t.h. Damen i fråga blev inte imponerad, men vi var två galningar som hade desto roligare när ekipaget parkerades i vardagsrummet.

Målet var nu nått. Man kan säga att boendet var en variant av compact living, d.v.s. liten yta med massor av stora och fina möbler, men plats var reserverad till den nu lite lätt snöblöta länstolen.

Kollit baxades fram till entrédörren där fri passage hade ordnats. Allt som kunde tänkas stå i vägen, och det var en hel del, hade flyttats undan.
Nu kom vi inte längre. Dörröppningen var för smal och dörren var en s:k säkerhetsdörr och kunde inte lyftas av av oss icke fackmän. Den sitter ju fixerad med en massa sprintar ,lås och gud vet vad.

I detta läget avslutade vi uppdraget genom att, med uppdragsgivarens tillåtelse, placera stolen framför hissen. Det kan ju vara bra för någon som använder trapporna att ta sig en liten vilopaus.
Det skall till en låssmed eller någon annan liknande fackman för att lyfta av en sådan dörr. Det var någon som föreslog ett lyft med hjälp av en kofot, men vi avrådde bestämt från den idén.

I skrivande stund vet jag inte om fåtöljen fortfarande står utanför hissen.

Nu är det fredag kväll denna gnistrande vinterdag och till middag för de två invånarna här på Fridas gata 115 väntar kokt helleflundra, med skirat smör och riven pepparrot. Den kommer att sköljas ner med en sval Sancerre.

Go´middag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar