lördag 2 januari 2016

Nyårsafton på landet

 Tomteinstallation i lantköket
 Tjusig bordsdekoration
 Till varmrätt serverades: Oxfilé, vitlökssås med rödvin, filodeg fylld med potatis- och jordärtskockspuré
 Tre partypinglor på Karl X Gustavs gata samma kväll
 Till välkomstchampagnen bjöds bl. a på parmesanflarn med god röra och löjrom, pluppar (krustader) med svamp och ost, friterad grönkål, nötter, små gröna ärtor i ett skal av rosenkål och en massa mer gott

 Endast det bästa är gott nog.

 Åsså var det förrätten: Hummer- och blomkåls bisquit. Snålvattnet bara sprutade av välbehag .
 Ännu mera bubbel
 Det bjöds på ett utsökt rödvin från Toscana
I rullrånskorgen ligger det vinglass garnerad med färska bär

Gästerna från storstaden landade prick kl 18 i Jonstorp i ett väder som kan beskrivas som en en våt filt över ansiktet, allmänt ruggigt och totalt snöfritt.

Vid entrén slogs man av de läckra dofterna från köket. Värdfolket hade lagt ner ett stort antal timmar och stor kärlek vid tillredningen av måltiden. 

Här kommer menyn:

VÄLKOMSTDRINK.

Utsökt Champagne med diverse småtugg, se ovan.

FÖRRÄTT

Hummer- och blomkålsbisquit

VARMRÄTT

Oxfilé från ugnen i svag värme och perfekt  lagom rosa med rödvinsvitlöksås, filodegsknyte fyllt med jordärtskocks- och potatispuré

DESSERT

Vinglass i rullrånskorg garnerad med färska bär

DRYCKER

Champagne, Riesling och ett utsökt gott rött vin från Toscana

NOT: Planerna från början var att servera oxkind till varmrätt, men leverantören kunde inte få fram råvaran i tid. Oxfilén var ett alldeles utmärkt alternativ.

Om jag har glömt något, får ni som var närvarande hojta till.

En riktig höjdarmeny som blir svårslagen. Nästa år är det vi på Fridas gata som står för värdkskapet.
Här gäller det att planera i god tid innan.

Till kaffet och ett glas Calvados (till herrarna) spelades Cybarit. Denna gången vann Damerna eftersom de fick kort av högre valör än herrarna...

Påföljande morgon serverades, som traditionen bjuder, en näringsrik frukost med ägg, bacon och vita bönor i tomatsås, massor av gott pålägg etc. etc. Man står sig ända till kvällen på en sådan anrättning.

Nyårsdagen är tydligen den stora pizzadagen, men det avstod vi ifrån. Invånarna på Fridas gata åt en wienerschnitzel i hemmets lugna vrå. Tyvärr lite seg, men den gick ner ändå.

I skrivande stund är det två timmar kvar till bastubadet på Pålsjö. Jag är inte helt säker på om det blir dopp i havet eller bara en kall dusch. Just nu är det iskallt ute med kraftiga och isigt fuktiga vindar.

GOD FORTSÄTTNING!

PS Granen står fortfarande upprätt efter det olyckliga fallet häromdagen. Frun skulle vattna den och råkade stöta till mekanismen som ser till att den står fast på plats i foten. Den föll som en fura s.a.s. med kulorna och annan dekoration farande omkring. Känns bra att vi kunde rädda den fina granen. DS



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar