onsdag 9 april 2014

Turkiet i apostlarnas fotspår genom Kappadonien

 I dessa grottorna bodde munkarna.
Bakgrunden bildades för ca 69 milj. år sedan. Förgrunden något senare
 Bloggaren vid en av de otaliga ingångarna grottorna. Jag tror att detta var köksingången
 Vackra dansanta Damer fanns det gott om


Dam i smör och inte lika dansant som Damen ovan
 Man fattar inte hur det har gått till
 Det är alltid trevligt att ha vännerna med sig på resan

Det finns inga gränser för hur man exponerar sina varor

 Granatäppeljuice är nyttigt. Det innehåller mycket antioxidanter. Undertecknad intog ett glas varje dag
 
Eftersom nästan ingen mer än undertecknad gick iland på en blåsig medelhavsstrand, fick det bli en selfie..Övriga deltagare satt kvar ombord på flodbåten
 Derviche dans
 Ballongfärd var en uppskattad aktivitet. Tyvärr fanns det inte plats för alla i gruppen
Här kommer en orientalisk matta till
 I´m the boss
 Någon hade kopplat av på bänken innan oss
 Förmodligen hade Kurt Olsson haft föredrag i skybaren före oss. Vi njöt av GT och spelade kort

Mimosan blommar

MASSOR AV FLER BILDER TOGS, MEN JAG VALDE ATT INTE PLÅGA MINA KÄRA LÄSARE MED FLER.

Detta kommer inte att bli ett reportage dag för dag. Det får andra reseskildrare stå för. Upplägget blir ett antal "block" där tankar och betraktelser blandas ihop i en enda salig röra och med risk för ett och annat sakfel eftersom minnet inte alltid ligger på topp. Min förhoppning är att jag ändå skall få ihop lite trevlig och delvis lärofull läsning.

SPRÅKET
Turkiskan lär vara släkt med finskan, hur nu det har gått till. Avståndet mellan länderna talar emot detta. Det svenska ö:et är inlånat och det är förstås   Karl den XII förtjänst.
Här följer några ord som noterats under resan:
I ett museum för dervicidansarna hittades en man som hette Salladin. Troligen en kusin till Alladin och dessutom vegetarian.
Från bussfönstret noterades en bank som hette Halkbank. Detta kan vara en bank som har öppet enbart under vinterhalvåret.
På en annan skylt stod det Asansör. Kan det månne vara en begravningsentrepenör?

MAT OCH DRYCK
Över lag får man alltid bra mat i Turkiet. Den är  lagom kryddstark och medelhavsmatsund (nytt ord)
Vi åt läcker forell och aborre. Köttbullarna (Köfte) är goda men inte runda. Dom är platta.
När det gäller frukt och grönt är utbudet mycket stort. Är det någon som har ätit bruna torkade aprikoser? Dom är bäst och torkade på ett naturligt vis. De gula som vi normalt äter är  torkade med hjälp av svavel. Det känns inte riktigt Ok och smaken är inte lika fin som hos de bruna.
Drick ett glas färskpressad ganatäpplejuice om dagen och du får en massa antioxidanter i dig som håller infektionerna borta .

Frukostbufféerna är normalt väldigt stora och fina med ett stort utbud av både nyttigheter och onyttigheter. Kom bara ihåg att  du hittar ingen påläggsskinka eftersom du befinner dig i ett muslimsk land. De kristna är i minoritet.

Raki är detsamma som Pernod. Gott om man gillar lakrits. Turkiskt the är gott! Man kan också få äpplethe. Detta smakar ungefär som varm äpplemust. Turkarna själva kallar det för "Turist the".

I stort sett varje dag serverade sällskapet lunch och middag från buffé, vilket kunde bli något enahanda för en matglad skåning.Några gånger serverades lunchen sittande och det blev genast lite trevligare och godare. På ett ställe försökte dock kyparen köra upp oss med växelpengarna. Det blev lite jobbigt och drog ner totalbetyget på resan. Totalt c;a 10 bussar forslade runt med oss och då är det förstås smidigast med buffé

En GT är lika god i Turkiet som överallt annars. När det gäller öl är det bara ett märke som finns,nämligen EFES och den smakar bra . Antagligen är det statligt och ingen annan bryggare göre sig besvär. Importerade övriga drycker finns men kostar. Import tullarna är höga.

På ett av hotellen hade man en  märklig prissättning på det lokala vinet. En halvflaska gick på 55 Lira och en hela på 60 Lira. Det var bara att se glad ut om en liten flaska var beställd.

Matsalarna på hotellen är gigantiska. På ett ställe kunde man plocka in 1000 pers. Det kan kanske behövas eftersom ett muslimskt bröllop kan bestå av 500 och ibland ännu flera gäster

En del magsjuka uppstod bland sällskapsresenärerna. Huruvida den härstammade hemifrån eller uppstod lokalt vet man inte riktigt. Undertecknad åt både grönsallad,majonnäs och någon oskalad frukt utan att insjukna.

Nu är det slut för denna gången. Fortsättning följer då blir det bl.a lite om naturen och det historiska,





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar