fredag 18 april 2014

Konsultuppdragens historiska betydelse

 Villa Wingårdh
Larödbaden

 Larödbadens husband

Under ett fönsterputsuppdrag hos ett äldre par i Hjälmshult visade det sig att paret en gång i tiden hade drivit gamla Villa Wingårdh vid Tågagatan uppe på landborgen på Tågaborg. Visst var man där och höll i då i gång nere i källaren. Där fanns då en jazzklubb som hette "High Life". Den var en av de många som var som igång i stan på den tiden. Vi minns Elinebergsgården som låg där höghusen ligger idag. Det var ett riktigt ruckel men stämningen var alltid hög med täta rökdimmor och hångel på slänten nedanför. Något godkännande från brandmyndigheten hade nog inte utfärdats idag.
Villa Skalet ovanför Hallbergs trappor var ett annat tillhåll. I en av de gamla H-55 paviljongerna drevs under en kortare tid La Fayette. jazzklubb vissa kvällar. Läget var Gröningen beläget där teatern ligger idag. Detta är den riktiga gröningen, bara så ni vet. Helsingborg jazzklubb kom också igång på den tiden. Jag minns bara inte var dom höll hus innan man hamnade på Långvinkelsbacken

Nu när vi är i dom krokarna måste ju bara Star Club nämnas. Den låg i Springpostgränden och öppnade när alla andra hade stängt, d.v.s. kl 02.00. Det var disco som gällde och några spriträttigheter hade dom inte. Det gick bra ändå.

Vi får heller inte glömma Triana som låg på Södergatan ovanför  Sandbergs konditori snett emot badhuset.Här var det full fart på lördagarna och man drack billigt turkiskt vittvin "Bayaz". På söndags eftermiddagarna hade man dessutom thedans.

Det fanns säkert fler klubbar och, kära läsare, hjälp gärna till med uppfräschning av minnet.

Några lite lätt olagliga verksamheter från -60 talet var bl. a klubben ute på gamla Larödbaden. Man körde med en gammal säckig folkabuss till och från. Det kostade inget. Allt för att locka folk. Man var tvungen att vara medlem för att komma in, men det räckte med att skriva sitt namn på baksidan rockbrickan vid entrén, så var den detaljen avklarad. Här serverades även alkoholhaltiga drycker och man ansåg sig vara ett slutet sällskap så något tillstånd tyckte man inte behövdes.

På en adress högst upp i ett hus nere på Kungsgatan fanns också en klubb som jag tror var mer inriktad på spel och dobbel. Hur lagligt den drevs har jag ingen uppfattning om.

För den något  äldre publiken fanns Restaurang Kvarnen, även kallad Änkornas Paradis. Den låg där Hotell Noveau ligger idag.

Andra kända ställen som även frekventerades flitigt av oss ungdomar var Aveny, Parapeten, Grands bakficka, Mollbergs nattklubb och Adam och Eva (sedermera Continental)

Dom snyggaste tjejerna hittade man antingen på Parapeten eller Grands bakficka


Nöjesutbudet på det glada 60 talet var inte dåligt minsann.


1 kommentar:

  1. Både på Elinebergsgården, Darktown Jazzclub, och High Life har en annan lirat.
    Vännen Lars-Gösta

    SvaraRadera