lördag 12 april 2014

Turkiet del 2



 Även hundarna njöt av utsikten
Bergsformation i hatt



SJÄLVA RESAN
För drygt ett halvår sedan trillade det ut ett kuvert från HD med ett erbjudande om en resa till Turkiet.
Priset uppgavs till 999kr per person för flyg, hotell och bussturer Billigt, eller hur?
Det fanns förstås en del tillägg som: säsongstillägg, middagar, lunch, inträden och upplevelser samt rejält med dricks till reseledare och chaufför. Totalen hamnade på c:a 8000kr för 2 pers, men det är fortfarande ganska billigt för en helpension och allt det andra inkluderat. 

Vi landade mitt i natten på utsatt tid i ett kyligt Antalya där ett tiotal bussar väntade på att transportera oss till olika hotell. Här talar vi om stordrift.

Första  dagen väntade en transport på drygt 50 mil upp i bergen 2000m ö.h. Samma resa gjordes vid återfärden till Antalaya f.v.b. tillbaka till Köpenhamn. Två hela dagar gungande i buss genom ganska karga landskap var ingen höjdare och kändes lite onödigt. Här hade flyget kunna göra en insats, men det är ju en prisfråga. Huvudorten i Kappadonien heter Konya och där finns flygplats.

Landskapet här uppe skapades för ung. 69 milj. år sedan. Det var nog här det en gång började.
P.g.a. bergarternas olika hårdhet bildades formationer med hatt - se bild. Vi besökte underjordiska städer/byar, munk- och nunnekloster inbyggda i bergsformationerna m.m.
Det var någon som kom på att om man inte reser till Turkiet och beskådar detta fantastiska landskap, kan man åka till Tykarpsgrottorna utanför Hässleholm...

Visste förresten att aposteln Paulus var här uppe och "härjade"?  Jodå, vi åkte i hans spår.

En annan stor sevärdhet enl. guiden var ett duvslag beläget på en bergskam. Här hemma på Ättekulla finns också ett duvslag som drivs av Helsingborgs brevduveförening som det går bra att gå och titta på.

Det var ju så att på varenda plats vi stannade fanns en uppsjö av krims-krams butiker där vi förväntades handla mycket. Kanske hade guider och chaufförer avtal med krämarna.
Turkiska staten subventionerar dessa resorna som sker under lågsäsong. Av den anledningen har man lagt in besök på statliga inrättningar typ mattfabrik, skinnfabrik och smyckefabrik. Alla har samma typ av prissättning. Man kan t.ex. börja på 40000kr för en matta och sedan sälja den för 10000kr. Samma mönster fann man hos de andra också. Man kan inte påstå att det är lätt att veta vilket som är det rätta priset. Betr. mattor hörde vi från en specialist att det är billigare att handla här hemma hos en handlare som man kan lita på. Vi investerade i en musmatta för 45kr.
Hos smyckehandlaren hade man en speciell avdelning för de som gillade lite tyngre guldsmycken. Något för HA?
Kerstin fick sina ringar putsade utan kostnad. Priset var dock att bli förföljd av en enveten försäljare, men det kunde det vara värt.

Jodå, Mimosan blommade.
Hotellen var över lag OK utom ett. Det hotellet ståtade med 4 stjärnor (var dom nu hade hittat dom)
Badrummet var så litet att dörren slog i toalettstolern. Man fick ta ett steg via duschen för att komma in. I själva duschen skulle man vars typ pygmé för att kunna stå rak under duschstrilen.

På det sista hotellet sålde man dessutom billiga kalsonger av kända märken. 
Själv köpte jag 5 par Hilfiger för 90kr. Äkta kopior.
Som en sammanfattning måste jag säga att de dagarna vi tillbringade uppe i Kappadonien var värt hela resan. Trots en ibland oengagerad guide och all kommers kring sevärdheterna.



Denna Dam har visats i ett tidigare inlägg, men jag vill bara illustrera att vi hade en turkisk afton också. Lite som en grisfest i Spanien.

En god vän i övre medelåldern (ej på bild) visade här dolda talanger i dans under en vild föreställning med en ung japanska.

Nu skall bloggaren ner och laga middag och avslutar härmed dagens inlägg. Något är säkert glömt, men kommer jag på vad, går jag in och kompletterar vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar