Första installationen lyckligt genomförd!
Tillsammans med ytterligare en nyutbildad kollega installerades maskinen framgångsrikt.
Efter dragning av gräns- och guidetrådar, laddning och programmering anpassad till just den tomt den skall klippa gräset på, startade roboten upp precis som vi hade tänkt oss.
Vår utrustning:
Polygrip, avbitare, morakniv och skruvmejsel. Vi yrkesmän måste ha riktiga verktyg...
En bullrande och tung maskin som lägger ner tråden ingår också. Det går att använda en betydligt tystare, billigare och mer lätthanterlig kantskärare också. Vi får väl ser hur det blir framöver.
Ägarens dotter har på undertecknads inrådan redan döpt klipparen till INGEN. Ja, varför inte?
Nu väntar 15-20 installeringar plus två reparationer där det tydligen uppstått kabelbrott. Någon annan har troligen gjort en slarvig installering.
Var det någon som trodde att en gammal avdankad restaurangchef skulle jobba med händerna ,efter att ha slitit upp ett antal kontorsstolar, på äldre dar? Inte jag i alla fall.
tisdag 22 april 2014
måndag 21 april 2014
Påskhelgen då sommaren kom och hälsade på
En läcker påskhatt/krans från Jonstorp överlämnades till en jubilerande bloggare
På påskafton anlände övrig familj som numera består av 11 personer -en ökning med 2
Det var premiär för de nya familjemedlemmarna som dock inte störde sömnen på något vis
Storasyster monterar en extrafläta på lillasyster
Flätan på plats
Faster med litet barn
Stora- och lillasyster
Kusinen vill också mata
Påskbuffén. Alla gäster är ännu inte på plats
Nyss ankomna till aftonens aktiviteter |
Nya gungställningen provas in |
En fin avslutning i Espergaerde på annandagen
Traditionsenligt firade La Familla påskafton på Fridas gata. Från att ha bestått av 9 personer, är vi nu 11. För de två nytillkomna var det premiär denna afton. Dom tog premiären med stort lugn, se bilder.
Totalt kan vi härbärgera upp emot 18 pers. runt matbordet, så det är långt kvar innan vi har nått taket.
Barnen firade morfar/farfars födelsedag också. Han förärades 2 biljetter till en konsert med Lil Lindfors. Den ser vi fram emot både undertecknad och Frun i huset.
Cykeltur, vila och sol i solstolen, glada barn och barnbarn och premiär för grillen på påskdagen kallar jag den ultimata påsken. Bättre än så kan det inte bli.
Idag bjöd syster i Danmark på god påsklunch med näringsrik avslutning - se bild. Snacka om att bli däst och uppblåst som en spärrballong. Nu får det bli späkning resten av veckan. Dessutom väntar hårt arbete i ett antal trädgårdar med både lukning och installation av robotgräsklippare nu i veckan.
Brother to Brother kommer inom kort att ha ett möte i gastronomins tecken i dagarna de tre. Rapport om detta event kommer någon gång i nästa vecka. Detta event är en del av firandet av vårt 5-års jubileum som inträffar i år.Vi kallar det fas nr 1. Fas nr 2 kommer att äga rum till hösten och då tillsammans med vår kära Damer.
Nu blir det inte mer för denna gången. Arvingarna kommer på TV nu.
lördag 19 april 2014
60 talets nöjesutbud i Hbg
I gårdagens inlägg kom aldrig Rest. Aveny med. Ett schysst danshak högst upp i gamla HD huset.
Herbert Frosts orkester spelade ofta här och bjöd på dansvänlig musik. Ett och annat ragg blev ofta följden av ett besök här.Om "ragget" uteblev, kunde man alltid plocka med sig en HD hem direkt från tryckeriet.
Vi får heller inte glömma alla skoldanserna som anordnades. Det bjöds alltid på levande musik, gärna trad-jazz. Mest populär var dansen på gamla Teknis, nuv. TychoBrahe skolan. En gång stod Östen Warnerbring med orkester på scenen. Det var en höjdare. Vieux Carre, nuv. Jazzin´Jacks spelade alltid upp i tryckeriet. Där lyste ljuset med sin frånvaro och många kontakter mellan pojkar och flickor togs - ofta med ett bra slut...
Jag vill minnas att det faktiskt var teknisterna som lade grunden till turandet över sundet med gamla Betula. Det började med deras inspark av nollorna. Rätta mig om jag har fel.
Mer skoldans arrangerades i ljushallen på gossis och flickis (flickläroverket).
fredag 18 april 2014
Konsultuppdragens historiska betydelse
Villa Wingårdh
Larödbaden |
Larödbadens husband
Under ett fönsterputsuppdrag hos ett äldre par i Hjälmshult visade det sig att paret en gång i tiden hade drivit gamla Villa Wingårdh vid Tågagatan uppe på landborgen på Tågaborg. Visst var man där och höll i då i gång nere i källaren. Där fanns då en jazzklubb som hette "High Life". Den var en av de många som var som igång i stan på den tiden. Vi minns Elinebergsgården som låg där höghusen ligger idag. Det var ett riktigt ruckel men stämningen var alltid hög med täta rökdimmor och hångel på slänten nedanför. Något godkännande från brandmyndigheten hade nog inte utfärdats idag.
Villa Skalet ovanför Hallbergs trappor var ett annat tillhåll. I en av de gamla H-55 paviljongerna drevs under en kortare tid La Fayette. jazzklubb vissa kvällar. Läget var Gröningen beläget där teatern ligger idag. Detta är den riktiga gröningen, bara så ni vet. Helsingborg jazzklubb kom också igång på den tiden. Jag minns bara inte var dom höll hus innan man hamnade på Långvinkelsbacken
Nu när vi är i dom krokarna måste ju bara Star Club nämnas. Den låg i Springpostgränden och öppnade när alla andra hade stängt, d.v.s. kl 02.00. Det var disco som gällde och några spriträttigheter hade dom inte. Det gick bra ändå.
Vi får heller inte glömma Triana som låg på Södergatan ovanför Sandbergs konditori snett emot badhuset.Här var det full fart på lördagarna och man drack billigt turkiskt vittvin "Bayaz". På söndags eftermiddagarna hade man dessutom thedans.
Det fanns säkert fler klubbar och, kära läsare, hjälp gärna till med uppfräschning av minnet.
Några lite lätt olagliga verksamheter från -60 talet var bl. a klubben ute på gamla Larödbaden. Man körde med en gammal säckig folkabuss till och från. Det kostade inget. Allt för att locka folk. Man var tvungen att vara medlem för att komma in, men det räckte med att skriva sitt namn på baksidan rockbrickan vid entrén, så var den detaljen avklarad. Här serverades även alkoholhaltiga drycker och man ansåg sig vara ett slutet sällskap så något tillstånd tyckte man inte behövdes.
På en adress högst upp i ett hus nere på Kungsgatan fanns också en klubb som jag tror var mer inriktad på spel och dobbel. Hur lagligt den drevs har jag ingen uppfattning om.
För den något äldre publiken fanns Restaurang Kvarnen, även kallad Änkornas Paradis. Den låg där Hotell Noveau ligger idag.
Andra kända ställen som även frekventerades flitigt av oss ungdomar var Aveny, Parapeten, Grands bakficka, Mollbergs nattklubb och Adam och Eva (sedermera Continental)
Dom snyggaste tjejerna hittade man antingen på Parapeten eller Grands bakficka
Nöjesutbudet på det glada 60 talet var inte dåligt minsann.
söndag 13 april 2014
Lite politik och annat
Nu har man bestämt att höja sprit- och fordonsskatten för att finansiera fler resurser till skolan.
Det betyder ju att ju mer alkohol du dricker desto mer pengar genereras. Man får väl göra en god gärning och offra sig att dricka lite mer. Vi måste ju tänka på våra barn och barnbarn...
Jag har också fått reda på. hur man löser problem på Hall (fängelset). Nämligen internt.
I eftermiddags var vi på jazzkonsert i Salongen (Folkets Hus) The Spirit of New Orleans släppte loss med den äran och det var fullsatt. Det såldes också CD skivor. Undertecknad köpte ingen. Bandet finns på Spotify. Det är inte lätt att kränga CD nu för tiden.
Fr.o.m den 22 maj kommer dom att spela på Axeltorv i Helsingör varje torsdag hela sommaren mellan 15 och 18. Det är värt ett besök.
Nästa vecka är fylld med konsultuppdrag och sedan är det Påsk
Det betyder ju att ju mer alkohol du dricker desto mer pengar genereras. Man får väl göra en god gärning och offra sig att dricka lite mer. Vi måste ju tänka på våra barn och barnbarn...
Jag har också fått reda på. hur man löser problem på Hall (fängelset). Nämligen internt.
I eftermiddags var vi på jazzkonsert i Salongen (Folkets Hus) The Spirit of New Orleans släppte loss med den äran och det var fullsatt. Det såldes också CD skivor. Undertecknad köpte ingen. Bandet finns på Spotify. Det är inte lätt att kränga CD nu för tiden.
Fr.o.m den 22 maj kommer dom att spela på Axeltorv i Helsingör varje torsdag hela sommaren mellan 15 och 18. Det är värt ett besök.
Nästa vecka är fylld med konsultuppdrag och sedan är det Påsk
lördag 12 april 2014
Turkiet del 2
Även hundarna njöt av utsikten
Bergsformation i hatt
SJÄLVA RESAN
För drygt ett halvår sedan trillade det ut ett kuvert från HD med ett erbjudande om en resa till Turkiet.
Priset uppgavs till 999kr per person för flyg, hotell och bussturer Billigt, eller hur?
Det fanns förstås en del tillägg som: säsongstillägg, middagar, lunch, inträden och upplevelser samt rejält med dricks till reseledare och chaufför. Totalen hamnade på c:a 8000kr för 2 pers, men det är fortfarande ganska billigt för en helpension och allt det andra inkluderat.
Vi landade mitt i natten på utsatt tid i ett kyligt Antalya där ett tiotal bussar väntade på att transportera oss till olika hotell. Här talar vi om stordrift.
Första dagen väntade en transport på drygt 50 mil upp i bergen 2000m ö.h. Samma resa gjordes vid återfärden till Antalaya f.v.b. tillbaka till Köpenhamn. Två hela dagar gungande i buss genom ganska karga landskap var ingen höjdare och kändes lite onödigt. Här hade flyget kunna göra en insats, men det är ju en prisfråga. Huvudorten i Kappadonien heter Konya och där finns flygplats.
Landskapet här uppe skapades för ung. 69 milj. år sedan. Det var nog här det en gång började.
P.g.a. bergarternas olika hårdhet bildades formationer med hatt - se bild. Vi besökte underjordiska städer/byar, munk- och nunnekloster inbyggda i bergsformationerna m.m.
Det var någon som kom på att om man inte reser till Turkiet och beskådar detta fantastiska landskap, kan man åka till Tykarpsgrottorna utanför Hässleholm...
Visste förresten att aposteln Paulus var här uppe och "härjade"? Jodå, vi åkte i hans spår.
Visste förresten att aposteln Paulus var här uppe och "härjade"? Jodå, vi åkte i hans spår.
En annan stor sevärdhet enl. guiden var ett duvslag beläget på en bergskam. Här hemma på Ättekulla finns också ett duvslag som drivs av Helsingborgs brevduveförening som det går bra att gå och titta på.
Det var ju så att på varenda plats vi stannade fanns en uppsjö av krims-krams butiker där vi förväntades handla mycket. Kanske hade guider och chaufförer avtal med krämarna.
då
Turkiska staten subventionerar dessa resorna som sker under lågsäsong. Av den anledningen har man lagt in besök på statliga inrättningar typ mattfabrik, skinnfabrik och smyckefabrik. Alla har samma typ av prissättning. Man kan t.ex. börja på 40000kr för en matta och sedan sälja den för 10000kr. Samma mönster fann man hos de andra också. Man kan inte påstå att det är lätt att veta vilket som är det rätta priset. Betr. mattor hörde vi från en specialist att det är billigare att handla här hemma hos en handlare som man kan lita på. Vi investerade i en musmatta för 45kr.
Hos smyckehandlaren hade man en speciell avdelning för de som gillade lite tyngre guldsmycken. Något för HA?
Kerstin fick sina ringar putsade utan kostnad. Priset var dock att bli förföljd av en enveten försäljare, men det kunde det vara värt.
Kerstin fick sina ringar putsade utan kostnad. Priset var dock att bli förföljd av en enveten försäljare, men det kunde det vara värt.
Jodå, Mimosan blommade.
Hotellen var över lag OK utom ett. Det hotellet ståtade med 4 stjärnor (var dom nu hade hittat dom)
Badrummet var så litet att dörren slog i toalettstolern. Man fick ta ett steg via duschen för att komma in. I själva duschen skulle man vars typ pygmé för att kunna stå rak under duschstrilen.
På det sista hotellet sålde man dessutom billiga kalsonger av kända märken.
Själv köpte jag 5 par Hilfiger för 90kr. Äkta kopior.
Som en sammanfattning måste jag säga att de dagarna vi tillbringade uppe i Kappadonien var värt hela resan. Trots en ibland oengagerad guide och all kommers kring sevärdheterna.
På det sista hotellet sålde man dessutom billiga kalsonger av kända märken.
Själv köpte jag 5 par Hilfiger för 90kr. Äkta kopior.
Som en sammanfattning måste jag säga att de dagarna vi tillbringade uppe i Kappadonien var värt hela resan. Trots en ibland oengagerad guide och all kommers kring sevärdheterna.
Denna Dam har visats i ett tidigare inlägg, men jag vill bara illustrera att vi hade en turkisk afton också. Lite som en grisfest i Spanien.
En god vän i övre medelåldern (ej på bild) visade här dolda talanger i dans under en vild föreställning med en ung japanska.
Nu skall bloggaren ner och laga middag och avslutar härmed dagens inlägg. Något är säkert glömt, men kommer jag på vad, går jag in och kompletterar vid ett senare tillfälle.
fredag 11 april 2014
Dagsschema
Ibland har även en pensionär ett fulltecknat dagsschema. Som i dag t.ex
06.30 Revelj
06.30 Avleverering av Frun för passning av tvillingar på andra sidan av sta´n samt transport av son till arbetet
07.00 Stadig frukost
09.00 Hos Electrolux verkstad för att få besked om att död köksmaskin ej är lönt att reparera.
09.30 Hämtning av sten i Laröd till dammen på Fridas gata
10.00 Trappstädning på Råå
11.00 Puts av stora glasräcken på stor altan i samma fastighet.
12.00 Korv med mos på Maxi
12.45 Fönsterputs på Eskilsminne hos en 94 årig snäll och vänlig tant.
15.00 Lite röj samt gräsklipp i Laröd
16.00 Inköp av gåbortsblommor.
Nu blev det helg!
06.30 Revelj
06.30 Avleverering av Frun för passning av tvillingar på andra sidan av sta´n samt transport av son till arbetet
07.00 Stadig frukost
09.00 Hos Electrolux verkstad för att få besked om att död köksmaskin ej är lönt att reparera.
09.30 Hämtning av sten i Laröd till dammen på Fridas gata
10.00 Trappstädning på Råå
11.00 Puts av stora glasräcken på stor altan i samma fastighet.
12.00 Korv med mos på Maxi
12.45 Fönsterputs på Eskilsminne hos en 94 årig snäll och vänlig tant.
15.00 Lite röj samt gräsklipp i Laröd
16.00 Inköp av gåbortsblommor.
Nu blev det helg!
onsdag 9 april 2014
Turkiet i apostlarnas fotspår genom Kappadonien
I dessa grottorna bodde munkarna.
Bakgrunden bildades för ca 69 milj. år sedan. Förgrunden något senare |
Bloggaren vid en av de otaliga ingångarna grottorna. Jag tror att detta var köksingången
Vackra dansanta Damer fanns det gott om
Dam i smör och inte lika dansant som Damen ovan
Man fattar inte hur det har gått till
Det är alltid trevligt att ha vännerna med sig på resan
Det finns inga gränser för hur man exponerar sina varor
Granatäppeljuice är nyttigt. Det innehåller mycket antioxidanter. Undertecknad intog ett glas varje dag
Eftersom nästan ingen mer än undertecknad gick iland på en blåsig medelhavsstrand, fick det bli en selfie.. | Övriga deltagare satt kvar ombord på flodbåten |
Derviche dans
Ballongfärd var en uppskattad aktivitet. Tyvärr fanns det inte plats för alla i gruppen
Här kommer en orientalisk matta till |
I´m the boss
Någon hade kopplat av på bänken innan oss
Förmodligen hade Kurt Olsson haft föredrag i skybaren före oss. Vi njöt av GT och spelade kort
Mimosan blommar
MASSOR AV FLER BILDER TOGS, MEN JAG VALDE ATT INTE PLÅGA MINA KÄRA LÄSARE MED FLER.
Detta kommer inte att bli ett reportage dag för dag. Det får andra reseskildrare stå för. Upplägget blir ett antal "block" där tankar och betraktelser blandas ihop i en enda salig röra och med risk för ett och annat sakfel eftersom minnet inte alltid ligger på topp. Min förhoppning är att jag ändå skall få ihop lite trevlig och delvis lärofull läsning.
SPRÅKET
Turkiskan lär vara släkt med finskan, hur nu det har gått till. Avståndet mellan länderna talar emot detta. Det svenska ö:et är inlånat och det är förstås Karl den XII förtjänst.
Här följer några ord som noterats under resan:
I ett museum för dervicidansarna hittades en man som hette Salladin. Troligen en kusin till Alladin och dessutom vegetarian.
Från bussfönstret noterades en bank som hette Halkbank. Detta kan vara en bank som har öppet enbart under vinterhalvåret.
På en annan skylt stod det Asansör. Kan det månne vara en begravningsentrepenör?
MAT OCH DRYCK
Över lag får man alltid bra mat i Turkiet. Den är lagom kryddstark och medelhavsmatsund (nytt ord)
Vi åt läcker forell och aborre. Köttbullarna (Köfte) är goda men inte runda. Dom är platta.
När det gäller frukt och grönt är utbudet mycket stort. Är det någon som har ätit bruna torkade aprikoser? Dom är bäst och torkade på ett naturligt vis. De gula som vi normalt äter är torkade med hjälp av svavel. Det känns inte riktigt Ok och smaken är inte lika fin som hos de bruna.
Drick ett glas färskpressad ganatäpplejuice om dagen och du får en massa antioxidanter i dig som håller infektionerna borta .
Frukostbufféerna är normalt väldigt stora och fina med ett stort utbud av både nyttigheter och onyttigheter. Kom bara ihåg att du hittar ingen påläggsskinka eftersom du befinner dig i ett muslimsk land. De kristna är i minoritet.
Raki är detsamma som Pernod. Gott om man gillar lakrits. Turkiskt the är gott! Man kan också få äpplethe. Detta smakar ungefär som varm äpplemust. Turkarna själva kallar det för "Turist the".
I stort sett varje dag serverade sällskapet lunch och middag från buffé, vilket kunde bli något enahanda för en matglad skåning.Några gånger serverades lunchen sittande och det blev genast lite trevligare och godare. På ett ställe försökte dock kyparen köra upp oss med växelpengarna. Det blev lite jobbigt och drog ner totalbetyget på resan. Totalt c;a 10 bussar forslade runt med oss och då är det förstås smidigast med buffé
En GT är lika god i Turkiet som överallt annars. När det gäller öl är det bara ett märke som finns,nämligen EFES och den smakar bra . Antagligen är det statligt och ingen annan bryggare göre sig besvär. Importerade övriga drycker finns men kostar. Import tullarna är höga.
På ett av hotellen hade man en märklig prissättning på det lokala vinet. En halvflaska gick på 55 Lira och en hela på 60 Lira. Det var bara att se glad ut om en liten flaska var beställd.
Matsalarna på hotellen är gigantiska. På ett ställe kunde man plocka in 1000 pers. Det kan kanske behövas eftersom ett muslimskt bröllop kan bestå av 500 och ibland ännu flera gäster
En del magsjuka uppstod bland sällskapsresenärerna. Huruvida den härstammade hemifrån eller uppstod lokalt vet man inte riktigt. Undertecknad åt både grönsallad,majonnäs och någon oskalad frukt utan att insjukna.
Nu är det slut för denna gången. Fortsättning följer då blir det bl.a lite om naturen och det historiska,
tisdag 8 april 2014
Sällskapsresan
Nu är jobbet i full gång med tankar och betraktelser kring det gamla osmanska väldet.
Tills vidare får ni, ärade läsare, nöja er med en magdansös som f.ö. dansade rakt in med tuttarna först i linsen hos en fotograferande japan. Den tjejen hade humor. Japanens min var obetalbar!
Tills vidare får ni, ärade läsare, nöja er med en magdansös som f.ö. dansade rakt in med tuttarna först i linsen hos en fotograferande japan. Den tjejen hade humor. Japanens min var obetalbar!
söndag 6 april 2014
Örnen har landat
Efter en vecka på de turkiska bergshöjderna i Kappadokien finns det mycket att berätta och visa.
Återkommer om några dagar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)