söndag 18 december 2011

6 dagar kvar till jul


 Äntligen hyfsat rak








Nu är det ful fart på förberedelserna inför julen här på Fridas Gata

Pepparkakorna är klara och ligger i gott förvar i julburkarna. Nu gäller det att plocka från rätt burk så att bagaren har koll på lagret.
I går koktes knäcket. Håll i plomberna! Alla julklappar är inhandlade. Hör och häpna. Undertecknad vistades på Väla i flera timmar utan att klaga en enda gång alltmedan  plastkortet gick varmt i kassorna.

Granen är äntligen på plats. Det tar tid innan man får fanskapet att stå rakt, men är man utrustad med ett stort lager av svordomar, går det lättare. En fungerande belysning är också uppsatt. Nu kan frun köra igång med resten av dekorationerna i gran och rum.

Nu återstår bara Eriks julköttbullar med smak av ansjovis samt viltpaté kanske spetsad med cognac. Detta tillsammans med minst tre olika sorters sillar varav Brantevikssill är en av dem, ägghalvor, lax, skinka, brunkål, Kerstins Janssons frestelse och säkert lite mer som jag inte kan komma på just nu. Till slut vankas det självklart ris a la malta och mandelmusslor med någon god sylt.
Betr. julköttbullarna låter gastronomen Erik meddela att dom skall absolut tillredas samma dag som dom serveras. Dom blir bara inte bra annars. Vi andra böjer oss utan protester för detta konstaterande och ser fram emot läckerheterna.

Nedsköljningen kommer att ske med julmust, öl, OP Andersson, Fredriksdals specialkryddade brännvin och Pers mumma.

Alla barn och barnbarn dyker upp på lillejulafton. Åsså Tomten förstås.

Lutfisken kommer att avnjutas tillsammans med systrarna på annandag jul.

Det är en klar fördel att vara pensionär under dessa förberedelser. Tiden bara flyger iväg och det är tur att man har gott om den varan.

Fler rapporter samt bilder från julen på Fridas Gata kommer framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar