måndag 20 december 2010

Vargavinter och julen nalkas


Här var det ingen plats för fågel i detta badet.

Kruka med vinterhatt
Snötyngd bambubuske
I år blev den en blågran som är grön

Utsikt från köksfönstret


Man kan ju undra om olivträdet ( finns ej med på bild) inlindat i markduk och julgransslinga överlever denna ovanligt kalla och långa vintern. Den började i mitten på november.


Bilderna talar för sig själva. Såhär ser det ut runt vårt hus. I natt hade vi minus 11 grader och mer snö och kyla är på väg. Kaos på Europas flygplatser, våra vägar och för att inte tala om järnvägarna. Vårt samhälle är inte riktigt rustat för detta klimatet. I går körde dom filmen "Day after tomorrow" på TV. Är det en ny istid på gång, eller?

Här hemma börjar det bli juligt värre. Pepparkakorna bakade från ett recept av Kerstins Mormor är klara. Nu såhär innan julen har inträffat, får man egentligen inte äta av dom, men jag har förhandlat mig till 3st om dagen. Fredriksdals julbrännvin är färdigt och klart att inta. Brantevikssillen är på gång, köttbullarna, mandelmusslorna och julkolorna med limesmak är klara. Leverpastej spetsad med cognac och med champinjoner tillsatta är också på gång. Janssons Frestelse tillreds på lillejulafton. Kalkonen som skall tillredas a la Ramsey på julafton ligger och väntar i frysen. Till denna har sonen beställt en god Bourgogne på Systemet. Lutfisken till Annandagen då systrarna kommer är ännu ej inköpt. Förr var det ABBA som stod för fisken, men numera står det Lysekil på paketen. Det blir säkert bra ändå. Vi får bara inte glömma torsken till Staffan. Han har ännu inte lärt sig att uppskatta lutfisken.

Resten av julbordet kommer att färdigställas av dottern eftersom det är hos dom julen skall firas i år. Det fina nya huset skall få en värdig invigning.

I går togs granen in, dock utan patientens medverkan. Han får ju inte anstränga sig än, men tack och lov fixar en stark kvinna det mesta. Nu står den grön och grann i stugan och sprider julvärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar