Kulla Gunnarstorp
Älgen Hälge
HÄR KOMMER RECEPTET PÅ DEN GODASTE ANRÄTTNING PÅ ÄLG SOM JAG NÅGONSIN HAR AVNJUTIT.
RECEPTET ÄR KOMPONERAT AV SONEN ERIK. HÄR HANDLAR DET INTE OM SMAKER SOM BARA PASSAR IHOP UTAN HÄR TALAR VI OM SMAKER SOM INGÅR ETT SERIÖST ÄKTENSKAP MED VARANDRA OCH SOM HÅLLER IHOP LÄNGE SOM EN LJUV EFTERSMAK I GOMMEN.
Fonden:
Älgben
1 1 st morot
1 1 liten bit selleri
2 2 st gula lökar
1 1 näve torkad skogsvamp (jag har från Jämtland)
1 1 flaska rött vin
10 st vitpepparkorn
2 2 st lagerblad
1 1 kvist färsk timjan
4-5 st enbär
1 1 kapsyl rödvinsvinäger
olja till rostningen
Fond
Hugg upp benen och rosta dem i ugnen på hög värme med grönsakerna tills en gyllene färg.
Lägg i en kastrull och slå på en flaska vin.
Skölj ur stekpannan du stekt älgen i med vatten och lite rödvinsvinäger.
Fyll på med vatten i kastrullen tills det täcker benen.
Koka upp och skumma av.
Lägg i kryddorna.
Låt koka i 30-40 i minst minuter, gärna längre för att få ut det allra godaste ut benen.
Sila av och låt fonden svalna.
Grytan:
2 msk rapsolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 stor lök
1 stjärnanis
En morot
Älgkött
Fond
Steklök
Skogschampinjoner
Svart vinbärsgelé
Rödvinsvinäger
Salt
Vitpeppar
Persilja
Skär köttet i bitar och bryn dom rejält runtom i grytan i olja.
Sänk värmen och lyft upp köttet. Tillsätt en klick smör i grytan och
sautéra finstrimlad lök på medel/låg värme i 20 minuter. Tillsätt stjärnanisen de sista 5 minuterna.
Tjoff! Ut med stjärnanisen igen.
I med vetemjöl och gör en bottenredning värd namnet.
Slå över fonden och lägg i köttet.
Låt puttra under lock till köttet är mört 2-3 timmar (?). Kan variera. Kolla bara att köttet är mört.
Lägg i morot i tjocka slantar sista timmen
Stek svamp och smålök i smör och vänd ner i grytan sista kvarten.
Smaka av med salt, peppar, gelé (viktigt med sötma) och rödvinsvinäger
Strö över hackad persilja
Servera med smörstinn potatispuré smaksatt med färsk körvel
och en grönsallad. (Vi hade palsternacka (mixad) i purén. Läckert!)
Här kommer en fin Chianti riserva göra susen för gom och själ.
Räkna med att det tar en eftermiddag att få anrättningen färdig. Benen skall koka länge.
Hälge levde ett liv som skogens konung i skogarna kring Örkeljunga. Han nedlades under jakten hösten 2010. Anledningen till att det inte finns fler foton av Hälge är att han bara vill bli ihågkommen som just skogens konung med sin stolta kungakrona höjd över allt annat liv i de djupa skogarna kring Örkeljunga. Detta var hans villkor som vi härmed respekterar.
Hade han vetat vilken läcker gryta han senare skulle bli, hade han säkert rusat fram mot jägaren och utropat " Skjut mig! Jag vill bli din läckra gryta! Jag vill komma upp till Sankta Hälge (älgarnas Sankte Per) som en hjälte och ihågkommen för all evighet för detta dåd."
Hälge hamnade i Kulla Gunnarstorps slaktarbod där vi dök upp och inhandlade honom i form av grytbitar med bifogade ben till buljongen. OBS! Våra vanligaste matbutiker tillhandahåller inte ben.
Nästan hela familjen samlades kring matbordet i förra veckan. Vi har några som inte gillar älg. Alla njöt och det slank säkert ner minst 2 portioner i gammal som ung strupe. Den syrliga brytningen av vinäger, blev helt rätt och Chiantin därtill blev precis lika rätt.
Nämnas bör att förra veckan blev lite extra när det gäller mathållningen här i kollektivet.
Dagen efter Hälge bjöds det fläskfilé med portvinssås och bakad potatis hemma på Fridas Gata. Nästa dag på lördagen hade alla barnen slagit sig ihop och bjöd ut sina föräldrar på Pålsjö Krog på en delikat middag.
Det åts ryggbiff som inte var av denna världen. Det åts också lammracks som också var helt perfekta. Till detta avnjöts en god Côtes de Rhone, Village.
Visst är det kul att vara förälder. Framför allt när barnen visar sin uppskattning.
TACK ALLA SNÄLLA BARN! SÄGER KERSTIN OCH JAG.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar