torsdag 24 december 2009

Julen på Fridas Gata


Klart att man skall ha ett eget hus också



För Elise är denna kväll en enda lång väntan på klapparna
En glad Nettan
Ett kärt par
Dästa efter rejäl förtäring
Scandic tänker fortfarande på den gamle, men det är nog sista gången
Jodå, bilden är rätt. Kenza hänger upp och ner
Ny bordsdekoration från i år. Inspirationen är hämtad från Fredriksdal
Kerstins egna komposition
Mysiga Tomtemor och Tomtefar värmer sina händer
Som traditionen bjuder, stod granen från början snett även i år. Detta har nu rättats till

Julaftons delikata kalkon står uppdukad
Tyvärr blev det ingen vinst i år heller
Värdparet
Kalle, Nettan och Erik

Äntligen blev det jul på Fridas Gata. Den blev t.o.m. vit även om det var någon plusgrad.
Förberedelserna har pågått länge. Kerstin har varit riktigt flitig. Hon har bakat både grovbröd och vörtbröd, blandat egen senap, lagt in Branteviksill och stekt inlagd sill, gjort delikata chokladtryfflar och wienernougat. Detta utöver det "normala" baket av pepparkakor och andra småkakor. Fredriksdals aquavit stod också på bordet i år. Som synes på bild har vi lagt ner lite extra på bordsdekorationen år.
Detta finns på vårt lilla julbord som vi begår på lillejulafton:
Branteviksill, stekt inlagd sill, currysill, kräftsill, ägghalvor, rökt lax med pepparrotsvisp, gravad lax med hovmästarsås, dansk leverpastej smaksatt med cognac och med stekta champinjoner på toppen, ekologisk sockersaltad skinka, brunkål, rödkål med granatäpple, Janssons frestelse, delikatessprinskorvar, Kerstins julköttbullar, Whiskylagrad cheddarost, hembakat vört- och grovbröd, Pers Mumma, öl, julsnaps, OP Andersson och Fredriksdals aquavit,Julmust, Coca Cola och vatten. Det skall finnas mat och dryck för alla smakriktningar.

Årets gran har sin egen lilla historia. Förra året blev vår julgranshandlare bestulen på sin skåpbil med släp fullastat med granar. Vi råkade vara den kund som var där och skulle precis köra hem när julgransmannen kom rusande och bad oss följa efter hans ekipage. Det blev en spännande biljakt genom staden med telefonkontakt med polisen. Vi hade nästan tjuvarna som hade parkerat och polisen var nära. Då rusade mannen ur vår bil. Det upptäckte tjuvarna och drog iväg. I det läget valde undertecknad att avbryta jakten. Nu visste dom ju vilka vi var och man vet aldrig...

Hur som helst återfanns ekipaget dagen efter med granar och allt. Vi hörde dock aldrig av julgranshandlaren.

I år när vi var där frågade jag om han hade låst bilen. Det hade han och som tack för hjälpen, bjöd mannen på årets gran. Notera att den står ganska snett på bilden. På morgonen efter stod den ännu mer snett. Dessbättre hann undertecknad med att åtgärda detta innan ett dramatiskt fall hade varit ett faktum. Det tillhör faktiskt traditionen hos oss att granar skall stå snett. Nu står årets gran nästan rakt. Åtminstone så rakt att någon fallrisk föreligger ej. I år har den dessutom två slingor och ser nästan ut som en disneygran. Orsaken till detta är att slingan från förra året hade många lampor som inte funkade trots byte. Sagt och gjort, vi åkte iväg och köpte en ny, men tyckte att den gamla kunde sitta kvar.

Lillejulafton fortskred med mycket mat och dryck därtill och mätta och dästa slog vi oss ner i sofforna och var redo för julklapparna. Udelningen sköttes av ivrigt barnbarn som i år inte var utklädd till tomte. Han är genomskådad sedan en lång tid tillbaka. Vi vuxna har ju vårt lilla system som går ut på att vi har en dragning innan och slumpen avgör vem man skall handla till. Maxpriset är satt till 300kr. Elise är undantagen från detta. Hennes julklappshög är, som vanligt, ganska stor.

Några nyheter släpptes denna afton. Katarina och Per har fått rivnings- och byggnadstillstånd på Lövängsvägen 13. Som om detta inte var tillräckligt, meddelade Per att han har fått nytt jobb på DSV. Han blev "headhuntad" och redaktionen framför härmed ett hjärtligt grattis.

Det är mycket som händer i familjen nästa år. Nyhetsbevakningen kommer framöver naturligtvis att ligga på topp.

JULAFTON

Det är Kalkon som gäller. Närvarande är Kalle, Erik, Nettan (premiär i år) och de två nyblivna pensionärerna som värdpar. Det hela börjar på eftermiddagen med glögg och pepparkakor med både Gorgonzola och Stiltonost och en varm och mysig stämning uppstår.

Kalkonen är anrättad med mycket kärlek ,skicklighet och inlevelse. Allt levererat av Erik. Grundidén kommer från Gordon Ramsey, men har genomgått en ganska rejäl produktutveckling som t. ex.
stuffingen läggs inte i kalkonen utan görs separat. Den kan ju inte ligga där under hela stektiden och bli sunkig. Gordon hade dessutom ingen sås till och det går inte hem hos en skåning.

Såhär kan man kort beskriva anrättningen:
Ugnstekt tryfferad kalkon med pancetta, brysselkål och ugnstekt mandelpotatis. Gräddsåsen görs på hemkokt mörk fågelfond . Vi använde inte tryffel utan det blev torkad skogssvamp i stället. Också mycket gott.

Vi sköljde ner fågeln med en god Pinot Noir, Duette (Chile) och avslutade med Ris a la Malta och körsbärssås. En liten skvätt Chateau Grillon, Sauternes gifte sig bra med desserten.

Du som vill veta mer om kalkonen är välkommen att kontakta undertecknad, så ser jag till att Le Chef hjälper dig.

Mätta och belåtna vräkte vi oss i sofforna och tittade på Anna Ankas jul och ännu en lyckad kväll med familjen hade avnjutits.

I skrivande stund (juldagen) öser regnet ner och en stärkande promenad verkar inte speciellt lockande även om den hade varit nyttig och hälsosam.

I morgon på annandagen avslutar vi julfirandet med lutfisk på lunchen tillsammans med mina systrar.

God Jul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar