söndag 6 december 2009

Julen på Fredriksdal i Helsingborg

Brysselkål kan användas till mycket
Bara man hittar sin mat så...
På spiselkransen
Väldigt dekorativt med bl a torkade apelsinskivor
Kan tyckas vara lite brandfarligt med torr mossa, men ljusslingan är med dioder och man röker ju inte heller vid bordet.



En kulen decemberdag med typiskt helsingborgsväder, d v s snål fuktig vind, 5 grader plus och en svag sol som gömmer sig bakom tunga blygråa moln, drog Kerstin och jag till Fredriksdals julmarknad.

Det är mysigt att gå runt på vårt fina Fredriksdal i julskrud. En kulturskatt mitt i staden. Ett levande jordbruk som det drevs i början av förra seklet. Linderödsgrisarna och alla de andra djuren har det bra här. I herrgårdsbyggnaden och alla de andra husen pågår olika aktiviteter innan julen som försäljning av konsthantverk, växter och mat. Det kardas ull, tjärnas smör, vävs, stoppas korv och jag vet inte allt. Som synes på bilderna har man lekt fram olika juldukningar. Något att inspireras av?

T.o.m. danskarna har hittat till Fredriksdal. En del har dessutom löst säsongskort. Här händer ju faktiskt mer än på Skansen som är mer som ett museum.

På sommaren är det bedövande vackert här med alla växter, örter och blommor i en otrolig mångfald av prunknande grönska. Alltid finns det någon trevlig aktivtet. På sommaren kan man t ex gå på teater.

Alla ni smålänningar och danskar som läser detta: ÅK DIT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar