torsdag 5 september 2013

Teknikens framsteg

Det har varit en historisk vecka sedd ur teknisk synvinkel.

Vår gamla spis blev utbytt mot en ny typ induktion. Den är snabb och fungerar som en gasspis - fast elektriskt.

Undertecknad har provat kokning av löskokta ägg och har nu kommit fram till att det tar 7minuter från kallt vatten till färdigt ägg - dvs om man lägger i ägget från början. Nu frågar jag mig dock: Har man glädje av denna tidsbesparing? Med gammal spis tog motsvarande operation 11 minuter.

På sju minuter hinner jag ändå inte med att duka, hälla upp ett glas juice, brygga kaffe, bre tre smörgåsar och hämta tidningen. Det kunde lika gärna ta 11 minuter att koka ägget.Det är den tid som övrig bestyr tar.

Spisen är bra, men det är inte alltid att tidsvinst är en fördel. Eller?

Om du skall byta spis, kom ihåg att prislappen stannar inte vid vad spisen kostar. Du måste förmodligen byta ut ett antal kastruller också. Kylskåpsmagnetererna skall fastna i botten. För vår del blev det utbyte av ett stekjärn och 3 kastruller. Tur att Ikea och Clas Ohlsson finns!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Igår gick Åsa igenom berget i Hallandstunneln. Det tog några år från tidigt nittiotal till nu. Dessutom blev det nästan 10 miljarder dyrare än första beräkningen. Vad betyder det när vi vinner 5 minuter i tid på tågresorna längs västkusten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar