fredag 1 januari 2010

Nyåret 2009/10

Fruns vackra dukning, utan blixt
Fruns vackra dukning, med blixt

En läcker "liten" hummer som vi sköljde ner med en Petit Chablis
Här ligger limosinerna i väntan på stekning. Visst är det granna ryggbiffar


En dessert med hjortron, passionsfrukt, choklad och sötad med farinsocker
En utsökt Chianti 2006 ReservaEtt lika utsökt par

Flugan sitter upp och ner
Visst ser han ut som en allvarlig programledare

Fotografen som nyligen blev utrustad med en Canon EOS 1000


En svinkall nyårsafton (-8 grader) dök vännerna från landet upp fullastade med tryfflar, godiskrans och blommor. Svinkallt är det dessutom i Svenssons hus. Värmeväxlaren har tagit time-out och innertemperaturan håller sig kring 8 plusgrader i deras boning. Det kändes säkert extra skönt att komma in till stadens värme.

En godare meny har vi nog aldrig presenterat en nyårsafton här på Fridas Gata.

Vi började med färsk hummer gratinerad a la Per Morberg - se bild. Den var helt perfekt med spänst i köttet och med en fantastisk mild ljuvlig hummersmak. All heder åt Borgmans Fisk.

Varmrätten bestod av ryggbiff från den finaste av alla biffdjur, nämligen limosinen. Till denna serverades potatismos smaksatt med Västerbottenost, hemmagjord rödvinsås och harricots verts inlindade i Bacon. Mörare och mer smakrik biff finns inte!
Köttet finns att köpa hos slaktaren i gamla HD huset på Drottninggatan.

Desserten är enl. ett recept av Niklas Ekstedt, se bild. Den var riktigt god och uppfriskande även om undertecknad tyckte att den var lite för syrlig.

Mätta och belåtna fortsatte sällskapet med att spela Cybarit. Herrarna vann, inte helt oväntat, med bred marginal.

Efter traditionsenligt firande kl 12 med bubbel och allt fortsatte umgänget fram till c:a 02.00 då vi alla intog bekvämt ryggläge.

Nyårsdagens frukost var rejäl och nyttig. Frun från landet hade ägnat stora delar av dagen innan dom anlände staden med att pressa färsk apelsinjuice. Gott gott!

Svenssons återvände till landet för att med ugn och värmeljus höja temperaturen några grader.
Fru Svensson lämnades ensam i kylan medan Maken satte sig i sin varma buss och transporterade bakfulla helsingborgare, kanske på väg att köpa pizza, hela kvällen.

Själva tog vi en promenad ner till city för att köpa årets första fastlagsbulle, men fick tji. Inga fik håller öppet på Nyårsdagen.

Nu skall redaktör´n försöka installera Voddler på datorn. Det kom "invite" i går, men jag har inte fått det att fungera än.

PS Samtliga bilder är tagna med Systemkameran Canon EOS 1000 DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar