söndag 29 maj 2016

Grillafton

Härom kvällen skulle det grillas på Fridas gata.
Undertecknad inhandlade de bästa grillbriketterna som finns på marknaden och dessutom de dyraste, nämligen Webers för 48kr för en liten påse.

Mycket skulle grillas och därför användes hela påsen, ca 3 kg, och massor av grillvätska.

Efter 1 timme och nästan en flaska grillvätska hade briketterna ännu inte ens börjat att glöda.
De var helt omöjliga att få fyr på. Vi fick använda spisen i köket i stället och middagen kunde serveras ungefär en timme för sent.

Dagen efter åkte undertecknad tillbaka till affären och fick pengarna tillbaka. Undrar hur många det är som har samma erfarenhet som undertecknad? I affären (Plantagen) kände man inte till något liknande fall, men det kommer kanske. De bör nog se över sitt lager och tala med återförsäljaren

torsdag 26 maj 2016

Den lille pågen från Pilshult del 12



HELSINGBORG



Tågagatan 11 (huset t.v.) i kv. Zefiren
I förgrunden syns en gammal ”folkabubbla” av 1955 års modell eller äldre.

Nu gick flyttlasset in till staden. Närmare bestämt till Tågagatan 11. Många av er vet hur
det ser på nr.11 idag, men för er som inte vet så är alla de gamla husen i kv Zefiren rivna och ersatta med dyra bostadsrätter. Det skedde på sjuttiotalet.
Det kändes helt OK för en tonåring att komma närmare händelsernas centrum i den stora staden och dessutom i ett centralt boende. Vi befinner oss i tidigt -60 tal med helt andra boendekostnader i kv Zefiren då jämfört med idag.
3 rum och kök med full källare under hela lägenheten samt två vindsutrymmen varav det ena beboddes av en lyckligt lottad tonåring (undertecknad). Total hyra för hela rasket var c:a 200kr/månad. 200kr på den tiden motsvarar lite drygt 2000kr idag.
 För lägenheten i bottenplan var det kallhyra. Centralvärmen kom från en ved/koksspis i köket. På vinden var det trappljuset som gällde och därmed ingen elkostnad. Nu hör det till saken att ynglingen kopplade in ett el element på 1000w på trappljuset utan att husvärden och ägaren märkte något.
Bättre boendeförhållande för en
livsglad och något vild tonåring fanns bara inte. Man hade nära till händelsernas centrum i den, på 60 tals vis, vilt pulserande staden . Det var fyrtiotalisternas årtionde och det är vi glada för. Det var ingen hejd på någonting på den tiden. I alla fall inte i de kretsar där den lille pågen från Pilshult rörde sig.

I kvarteret fanns det ett bra utbud av butiker. Livsmedelsbutiken på hörnet med den snygga expediten. På hönet mitt emot etablerade sig så småningom Grönsaksbolaget. Vidare fanns där mjölkaffär samt ett, redan då, känt kafé vid namn Vivex. Nere på Drottninggatan fanns ytterligare ett antal butiker som Malmströms livs och en tobaksaffär. Det samlade utbudet var helt tillräckligt för en yngling på17 bast.

Så småningom började övriga familjen att röra på sig. Storebror flyttade till Stockholm. Syster flyttade först till London och sedan till Danmark. Modern fick nytt jobb som husfru först i Tågarp och sedan uppe i Stockholm. Kvar på Tågagatan 11 fanns till slut bara den lille pågen från Pilshult och det var han inte alls ledsen för. Modern var säkert orolig över hur det skulle gå för den minste i familjen, men hennes oro tyngde inte sonens tankar på något sätt. Dom befann sig i en helt annan värld. Världen som de flesta tonåringar befinner sig i. Fylld av nöjen, hålll-igång och det motsatta könet.

Skoldanserna var en stor grej på den tiden. Nästan varje vecka var det skoldans på någon av de stora skolorna typ Gossis (Nicolaiskolan), Teknis (Tycho Brahe) och flickis (Olympiaskolan). Det bjöds alltid levande musik. Bäst på detta var de på Teknis. Vid ett tillfälle spelade Östen Warnebring med orkester upp i aulan och som vanligt, Vieux Carré i det s:k tryckeriet. Tryckeriet var platsen för tryckaredans, därav namnet. Vieux Carré bytte senare namn till Jazzin` Jacks

Den lille pågen från Pilshult har faktiskt lirat tillsammans med några av grabbarna i Jazzin´Jacks.
Han spelade klarinett på den tiden. När det var studentdags var det tradition att bära alla studenterna i gullstol nerför terasstrapporna. I täten gick studentorkestern spelandes studentsången. Vi var ca 10-15 vilda och glada musikanter. Som avslutning spelades tapto på rådhustrappan och sedan åkte studenterna hem i liknande fordon som i dag. Nästa steg var att studentorkestern hoppade upp på en inhyrd lastbil som sedan körde oss runt till de flesta av de nybakade studenterna i deras hem. Då var där liv i trapphusen! Många studenter hade generösa föräldrar och det bjöds på både det ena och det andra. Resultatet var ganska givet. Efter några timmar var balanssinnet inte det allra bästa hos musikanterna, men vi spelade glatt vidare. Det hände väl att en och annan av somnade någonstans på vägen men ”the show must go on” om än med decimerad styrka och kanske hastighet.

Än idag mer än 50 år senare sitter, som tidigare nämnt, klarinettstämman i studentsången. Det var andrastämman med ett antal drillar inkluderade. Det är ytterst tveksamt om den lätt grånade lille pågen från Pilshult hade klarat av att spela upp nämnda stämma. Klarinettspelandet har legat helt nere sedan dess, men vem vet, det kanske köps in en begagnad klarinett någon gång framöver. Allt för att återuppliva de gamla tagen. Jag är naturligtvis medveten om att jag aldrig kommer upp i klass med Lasse Karlsson, även på skoj kallad Kasse Lasse, och grabbarna i Jazzin´Jacks.

Vi, den närmaste kretsen s.a.s., levde ett behagligt dag-från-dag liv. Dåvarande närmaste kompis och undertecknad hankade sig fram på tillfälliga jobb nere i hamnens stuveri vid sidan om ett dåligt betalt jobb på Electrolux. Kompisen jobbare som säljare (dörrknackare) av vitvaror med en 100% provisionsbaserad lön. Undertecknad hade hand om efterdemonstrationer av vitvarorna. Även här rörde det sig om provisionslön. Eftersom vi hade många intressen utöver arbetet, blev det inga större summor att leva på. Vi var dock ganska kreativa. Den snälla Damen som drev mjölkaffären inkl. ett mindre sortiment av livsmedel samt mellanöl tyckte om oss och vi blev beviljade kredit med avräkning en gång i månaden. Oavsett vad som än hände när det närmade sig avräkning till mjölkaffären, såg vi alltid till att betala henne. Hon hade högsta prioritet.

Även om det mesta fanns inom promenadavstånd, hade vi faktiskt tillgång till bilar. Kompisen hade en gammal Peugeot som hade sett sina bästa dagar och undertecknad hade an gammal folkabubbla i samma dåliga skick.

I kretsen hade vi en duktig mekaniker som vid flera tillfällen fick rycka ut och assistera vid diverse motorstopp. Jag minns speciellt ett tillfälle nere vid Rådhuset. Min folka började att låta som ett sågverk uppe Norrland under högsäsong. Saken var den att på motorn satt det en termostat formad som en kåpa över fläkten. När man ville ha värme in i bilen, fälldes denna över fläkten och styrde på så vis in den varma luften i kupén. Denna kåpa gick ibland för långt och fläkten slog i. Därför hade undertecknad satt en träklots för att hindra den att gå för långt ner. Problemet var bara att när bilen var kall gick kåpan tillbaka och klotsen trillade bort av den anledningen. Det var det som hände vid Rådhuset. Träklotsen kom in i fläkten och övergick till flis. Händige Putte gjorde som sagt en utryckning och rensade bort all flis på sitt professionella manér.

Bilen såldes sedermera till ett billigt pris. Till vem kan jag inte komma ihåg i skrivande stund.

Ungefär i denna fas av livet, började den lille pågen intressera sig för mat. Anledningen till detta nyvunna intresse var kanske inte så vanlig.

Eftersom vår kassa inte tillät alltför frekventa besök på krogen, gällde det att komma på en annan bra lösning på jakten av det täcka könet.

Det hände vid några tillfällen att några av oss grabbar lämnade staden för att studera livet i andra städer.
Kompisen (som fortfarande är en mycket nära vän) och jag bestämde oss en dag för att åka och campa i Halmstad. Till vårt förfogande hade vi hans folkabubbla och ett fyrmannatält. Mer än så behövdes inte. Det fanns ett namn för s:k raggarpackning: En 37:a i ena bakfickan och en tandborste i andra. Det ansågs vara tillräckligt. Vi hade dock en något större packning, om jag minns rätt.

I Halmstad fanns redan då två campingplatser. Den ena var ett tillhåll för raggare och var inte vårt förstaval. Den andra var Tylösand och dit åkte vi.

Ynglingarna hittade ganska snabbt en bra plats och packade upp tältet för resning. Detta tyckte man var ett ganska besvärligt kapitel och vi fick inte rätt på det. I det läget beslöt sig ynglingarna att ta en paus i resandet av tältet och åka in till sta´n och kolla läget i stället. Tältet kunde vi ju fixa när vi kom tillbaka.

Halmstad var redan på den tiden en väldigt trevlig stad med sjuksköterskeskola och allt.
Ynglingarna hade väldigt trevligt och nattlogi ordnades gratis på annat håll än tältet. Dessutom var ett trevligt sällskap av det motsatta könet inkluderat.

De nattliga övningarna i staden innebar att vi inte återkom till campingplatsen förrän dagen efter till ett tält som låg i en enda hög. Det packades snabbt ihop igen och färden åter till Helsingborg gjordes. Vi hade en hel del förvånade och nyfikna åskådare under packningsproceduren

En annan kompis, som i olika perioder även bodde på Tågagatan var en fena på matlagning. Han hade kommit fram till att denna kunskap var ovärderlig när det gällde att fixa tjejer.
De hade som regel aldrig upplevt att killar kunde laga mat vilket resulterade i att kompisen och jag blev ganska populära och erövringarna av Damer gick via en god middag. Som regel krävdes ingen större ansträngning för en sådan eskapad.

Vår stående meny var sjötunga Walevska som sköljdes ner med Bourgogne Aligoté.
Det fanns inget större behov att skifta meny, eftersom samma gäster återkom sällan. Om detta skulle ske hade vi ett alternativ som döptes till djävulsgryta. Det var en kraftigt kryddad köttgryta som sköljdes ner med öl.

Visserligen kunde det springa upp i pris med våra middagar, men det var fortfarande billigare än att gå på krogen.

För alla oss som hade sin ungdom på 60 talet var turandet en stor del av vårt liv. Först kom gamla Betula sedan kom Primula och därefter Carola. Linjebuss var ett resultat av gamla Kapen Halls våghalsiga satsning på en förnyad färjetrafik över sundet. DSB färjorna var gamla och sunkiga och ingen fröjd att frekventera. Dessutom satt man nere i ”källaren” tillsammans med en ofta halvberusad och som regel, ganska sur barföreståndare.

På den tiden var man tvungen att gå iland och vända på båda sidorna. Tullbestämmelserna var sådana.

Priserna var bara en bråkdel jämfört med dem på land och den stående ”menyn” var två Wibroe Flagg i vardera riktningen. Om hungern gjorde sig gällande fanns det räkmackor eller pytt att tillgå. Man kan säga att detta var dåtidens förfestande innan man gick på krogen. Enl. min mening lite trevligare än att sitta hemma och uggla hos någon kompis.

Vid 9 – 10 tiden drog nattlivet igång och de krogar som gällde var Parapeten, Grands Bakficka, Mollbergs nattklubb, Aveny och Contan. Den allmänna meningen var att de snyggaste tjejerna fanns på Parapeten och Grands Bakficka.

På Svarta Pannan. Lägg märke till pipan. För ynglingen var det öl som gällde.


Ibland hände det att grabbarna tog en tur till Helsingör under tiden butikerna där över hade öppet. Vi fick ju inte handla på Systemet. Jag vill minnas att man bl.a. kunde köpa 96 procentig sprit, men det  blev aldrig av att vi köpte sådant. Efter en sådan tur hände det sig att vi under promenaden hem till Tågagatan för intag av jästa och destillerade drycker kom på att vi hade inget groggvirke. Klockan var fem i sex och affärerna skulle stänga om fem minuter. Undertecknad gör en tjurrusning till Elwa Livs (nuvarande ICA nära) på Drottninggatan)
I hastigheten upptäckta han aldrig de tjocka glasdörrarna vid entrén utan forcerade i hög fart rakt igenom dem efterlämnande en hög med glassplitter från en f:d dörr bakom sig.
Självklart blev folk oroliga för hur det hade gått för ynglingen, men han var helt oskadd och inget blodvite hade uppstått.

Kallblodigt gick han vidare in i affären och gjorde de nödvändiga inköpen inför aftonen med grabbarna.

Trots att vi var ett gäng som levde livets glada dagar, hamnade vi aldrig i bråk varken med varandra eller andra. Det fanns bara inte på kartan. Nuvarande Sundspärlan, dåvarande Folkparken undvek vi. Om man kom dit med lugg utan brylcreme och skinnpaj riskerade man att åka på en propp. Förresten tyckte vi inte att det fanns några snygga brudar där heller. I alla fall inte enligt vår smak.

Populära ”häng” på -60 talet för oss utan brylkräm och skinnpaj:

Det var mycket bakfickorna på både Grand och Mollberg. Grand var nog snäppet bättre. Där hittade man de snyggaste tjejerna. Självklart hade man levande musik på båda ställena och hade öppet till 02.00.

På sommaren var det naturligtvis Parapeten som gällde. Där bjöds det alltid på både god mat, musik och Damer  av högsta klass. Vännen Putte hittade f.ö. sin fru Annica där. Oftast var det svårt att få bord med kort varsel på Parapeten, men Putte talade med hovmästaren med myndig röst och presenterade sig som Dir. Dahlström och behövde ett bra bord till sina affärsbekanta. När vi två anlände stod det ett fönsterbord dukat och klart.

Rest Aveny högst upp i det gamla HD huset på Drottninggatan var en annat populärt vattenhål.
På söndagarna var det thédans på Triana på Södergatan.


Le Cardinal hette Röde Orm på den tiden. Där drack man alltid Amstel (numera Heineken) . Deras pytt var berömd.

Svarta Pannan låg på Drottninggatan i gamla stadshuset. Alltid fullsatt

Adam och Eva icke att förglömma. Där var det svensktopp och ragg som gällde. Man hade slipstvång, men rockslusken hyrde ut slips till behövande.

Rest. Kvarnen, nuvarande Hotel Noveau kallades allmänt för änkornas paradis. Där var vi inte så ofta

Utanför staden fanns det ett par populära hak, nämligen Klitterhus och Hotel Skälderviken. Det gällde att hitta någon som hade bil och ville vara chaufför när man skulle dit.

Någon gång hände det att vi åkte till Båstad på sommaren och då var det Bogey club som gällde (Hotel Båstad)

Numera är utbudet betydligt större, men vi klarade oss mer än väl med det som stod till buds på den tiden. Självklart hade vi båtarna också. Turatraditionen låg på topp.



Det är på plats att kort redogöra för den lille pågens högst varierade karriär på arbetsmarknaden.
Ett av de första jobben var på Gamla Sparbanken i Helsingborg. Traditionstyngd och ärevördig arbetsplats. Huvudkontoret var på Järnvägsgatan 3 där f.ö. Rest. Gastro håller på att bygga sina nya lokaler just nu.
På den tiden var det vit skjorta, kavaj och slips som gällde. Den första tiden tillbringade jag på reskontrabokföringen. Jobbet innebar att man skulle bokföra alla transaktioner, in och ut på kundernas konton. Till vår hjälp hade vi stora otympliga bokföringsmaskiner. Hörselskydd hade varit på plats när de var igång.
Så småningom blev det kassatjänst. Ynglingen placerades i huvudsak ute på något avdelningskontor. Man lät mig alltid vara med när det invigdes nya kontor. Mitt bemötande av kunder var tydligen uppskattat. Då när det begav sig hade banken kontor på Kopparmöllegatan, Ringstorp, Eneborg, Lussebäcken, Elineberg och Söder. Tala om tillgänglighet. En period var jag placerad på Söderkontoret. Där fick man huka sig varje torsdag. Då var det löneutbetalning till Gummifabriken eller Kadorran som det också hette. Köerna ringlade långt ut på gatan och kassamaskinerna gick på högvarv.

Efter något år, tyckte dock ynglingen att det där med bank inte riktigt var hans cup och tea och han beslöt sig för att lämna den branschen och i stället ta upp studierna igen.
Innan dess höll han en avskedsfest i form av maskerad på Tågagatan. Alla under 35 år var bjudna. Övriga ansågs vara för gamla. Det gick ganska vilt till vilket man har svårt att tro att dåtidens , av allvar och damm tyngda, banktjänstemän kunde vara inblandade i.

Helsingborgs Dagblad var på plats och gjorde ett reportage


fredag 20 maj 2016

Avliden?

Nädå, bloggaren är inte saligen avliden. Han har bara haft mycket för sig den sista tiden och någon tid för bloggning har inte infunnit sig.

Hav tålamod, snart kommer han igång igen med, som vanligt, lite tankar, funderingar och lite till.

En sak måste jag bara nämna.
Vår finansminister var i Danmark härom dagen och träffade danska byggmästare för ev. uppdrag i Sverige så att vi kan börja bygga önskat antal bostäder. Allt beroende på vi har brist på byggjobbare här hemma.
Hon skulle bara veta att det har nu gått nästan två år för en byggare i Espergaerde, Danmark att renovera storasysters lägenhet. Många klantskallar har varit på plats och rotat. Vi skulle varit där i morgon på inflyttningsfest, men det går inte eftersom lägenheten fortfarande är en byggarbetsplats.
Man kan ju undra om danska byggmästare kan öka takten på svenskt byggande?

På tal om finansministern, så klagar hon på att hon har ärvt ett stort underskott från den förra regeringen. Vad gör hon själv? Jo, hon lånar hej vilt och bygger på underskottet för att finansiera sossarnas "reformer".Ja, jag säger dessa politiker...

måndag 9 maj 2016

Läckra Hamburgare och lite till



Ja, som det kan bli ibland.
Alla har vi vår morgonrutiner, så även undertecknad.
Ett löskokt ägg kokt i 8 minuter från det att vattnet är kallt, blir perfekt, tycker jag. Härom morgonen
genomgicks de vanliga rutinerna som vanligt och äggkastrullen stod där och puttrade som den skulle och kaffet var färdigt ungefär samtidigt som ägget. Efter 8 minuter ringde timern och herrn skyndade till spisen för att ta undan kastrullen med ägget och skölja under kallt vatten för att komma ner till behaglig temperatur på ägget.

Nu bar det sig inte bättre än att denna procedur var helt onödig! Det fanns inget ägg i kastrullen...

Här kommer Hamburgaren:

4 pers

2 rödlökar
1 pkt högrevsfärs
Bacon
Vitlöksmajonnäs ( Vi köpte "hemmaslagen" i saluhallen, Höganäs)
Castello blue cheese slices
1 citron
Skivade tomater
ca ½ dl socker.
Hamburgerbröd

Skiva löken i tunna skivor - pressa ner saften ur citronen - tag en ½ dl socker och låt pickla någon timme.
Stek Bacon i små skivor
Skiva lite tomater.
Grilla Hamburgarna som vanligt på grillen. Sedan är det bara att montera sin Hamburgare. Du lägger lämpligen den skivade osten på toppen  alldeles i slutet på grillningen - bara så att den smälter lite grand.

Den picklade rödlöken var pricken över i:et. Det satte en fin syra i smaken.
Junior och tillika lite av en specialist på Hamburgare hade aldrig ätit så goda Hamburgare någon gång.

söndag 8 maj 2016

En fredag och lördag med Liv

 Först var det fotbollsturnering. De vann ingen match men var lika glada ändå







 Stolt F10:a med sin medalj
 Sedan blev det en tur till Helsingör


 Fisken med plast i magen i Helsingör

 Bläckfisken på Öresundsakvariet var imponerande. Det tycvkte även 6 åringen

Lördagsmorgon på Fria Bad med ett blankt Öresund bakom sig och en strålande sol ovanför.


Medan föräldrarna förlustade sig i Göteborg, tog morfar hand om den lilla. Detta ägde rum hemma hos henne eftersom mormor är rädd för att bli smittad av en snorig och hostig unge.
Vi hade riktigt trevligt. 
Moderna hade skrivit en kom-ihåg lapp om kvälls- och morgon rutinerna.
Tvätta öronen med någon slags sprit och bomullstuss efter håltagning, snyta näsan, näsdroppar, tvätta håret och smörja in med Idominsalva under näsan.
Många av dessa rutiner var nyheter för morfar, men barnet hade klart för sig hur det skulle vara och allt gick bra.

Efter frukost satte vi oss på en bänk vid Gröningen och filosoferade, drack päronsaft och åt kanelgifflar. Det är fantastiskt att bara titta ut över sundet och njuta i största allmänhet. Även barnet tyckte så.
Utflykten avslutades med glass innan hemfärd.

Idag, söndag är det lika strålande väder och undertecknad har dels startat upp dammen med  springvatten och dels tagit sig ett dopp i sundet. Någon sade att det var runt 15 grader.

Nu blir det en liten paus i skrivandet eftersom det skall resas till Puerto Banus med "grabbarna". Hustruar, hundar och ev. hemmaboende barn lämnas ensamma hemma i fem dagar. 
Det finns dock Wi-Fi och bredband där nere så kanske det blir något skrivet i veckan som kommer.

torsdag 5 maj 2016

Ack dessa små fina barnbarnen

I går var det vernissage på Sofiero Montesorri. Bilderna från Vallmon (Liv) och Prästkragen (Tvillingarna) talar för sig själva.







 Det bjöds på jordgubbar, ananas och salta pinnar

 Hela munnen full med en tand

 två av pingvinerna gjorde Emilia och Amanda

 Amanda gillade inte orange
 Bakom glas och ram



 Mums

 Man skall alltid röra om i teet

Fin kaktus med krokodiler. Livs alster