måndag 24 november 2025

Premiär för lutfisken

 

Fisken

Skånsk senapssås under produktion

Vintrig utsikt från "kontoret" (tål att visas en gång till)

I lördags blev det premiär för lutfisken som numera köpes färdiga för kokning i en plastförpackning fylld med vatten och fisken.
Annat var det  när Mor i min barndom förberedde delikatessen.
Steg 1: Man skickades till den lokala mataffären för inköp av torkad långa som alltid förvarades under locket på en liten bänk där man kunde sitta och vänta på sin tur.
Steg 2: På annadagen (9 dec.) lades fisken i blöt i kaustiksoda.
Steg 3: När julen närmade sig var det dags att börja skölja den svällda fisken flera gånger i färskt vatten. Detta var mycket noga eftersom kaustiksoda är giftigt och får inte säljas till konsument numera.
Steg 4: In i ugnen tills den är genombakad (man får känna sig fram). Under tiden mortlar eller rullar med kula Far den skånska senapen att ha i bechamellsåsen. Ha extra senap färdig till dem som vill ha lite starkare sås.
Serveras med små gröna ärtor och kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar