torsdag 30 oktober 2025

Höstmys och läcker pasta

 

Nu skiftas det färg i naturen

Nu börjar innesittarkvällarna.
I går började det med en läcker middag tillredd av familjens köksmästare och gourmet yngste sonen Erik. Specialpasta som suger upp såsen bra. Se recept nedan

Efter maten var det dags för skräckfilmer från sonens nerladdade arkiv. Ärligt talat är den genren inte riktigt min grej. En massa blodiga skräckeffekter , men oftast en ganska tunn handling. Hur som helst, det är alltid trevligt när barnen kommer och hälsar på.


Skånska lektionen:Skånska lektionen:

SVENSKA                SKÅNSKA
Ovanpå                       

bak till                          baganom
bakom gärdsgården    Hing sian gäret


PASTA LINGUINI

4 pers


 

                                         Fläskfilé- och trattkantarellpasta

         

 

1 pkt linguinipasta av god kvalitet

(De cecco, garofalo, rummo eller Barillas Al bronz)

Olja + smör

600 g fläskfilé putsad och skuren i 2 × 2 cm stora bitar

1 rejäl näve torkade trattisar eller annan tillgänglig svamp.

2 challottenlökar finhackade

2 vitlöksklyftor skivade

1 kruka persilja, hackad

½ dl madeira

1 msk sherryvinäger

1 tsk dijonsenap

3 dl vispgrädde

1 msk oxfond

100 gram babyspenat

1 dl riven parmesan + mer till servering

Salt och peppar

Lägg svampen i blöt.

Koka upp en stor kastrull med vatten ich salta tills det vattnet har en kännbar men inte vrålstark sälta.

Hetta upp en traktörpanna på medelhög värme och häll i 2 msk rapsolja och vänta tills oljan precis börjar ryka.

Lägg i kött och bryn runt om, salta och peppra.

Ta upp köttet och Lägg åt sidan på en tallrik.

Krama ur svampen, spara vätskan.

Sänk värmen till låg medelvärme och tillsätt en klick smör.

Sautera lök, vitlök och svamp, salta lätt.

Tillsätt madeira och koka in. Tillsätt grädde, senap, fond, en dl av svampvätskan och sherryvinäger och låt puttra till simmigt. Lägg tillbaka köttet, halva persiljan och all spenat stäng av värmen

Under tiden har du låtit pastan koka. När den är 2 minuter innan färdigkokt, silar du

av den (spara 3 dl pastavatten) och Lägg i tillsammans med grytan. Höj till medelvärme. Tillsätt pastavatten.

Det kommer se vattnigt ut till en början!

Arbeta runt tills det blir krämigt, Tillsätt mer vatten tills pastan är al dente och klar.

Tillsätt resten av persiljan, riven parmesan och eventuellt en  nypa salt

Tillsätt grädde, senap, fond, en dl av svampvätskan och sherryvinäger och låt puttra till simmigt. Lägg tillbaka köttet, halva persiljan och all spenat stäng av värmUnder tiden har du låtit pastan koka. När den är 2 minuter innan färdigkokt, silar du

av den (spara 3 dl pastavatten) och Lägg i tillsammans med grytan. Höj till medelvärme. Tillsätt pastavatten

Det kommer se vattnigt ut till en början!

Arbeta runt tills det blir krämigt, Tillsätt mer vatten tills pastan är al dente och klar.

Tillsätt resten av persiljan, riven parmesan och eventuellt en nypa salt

SERVERA GENAST



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar